Rozwiąż rówanianie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zdzich_15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 lut 2011, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Rozwiąż rówanianie macierzowe

Post autor: zdzich_15 »

Witam potrzebuje pomocy przy przekształceniu takiej o to macierzy, w zasadzie wystarczyło by mi napisać co po kolei zrobić nawet na literkach:

\(\displaystyle{ ( X + \begin{bmatrix} 1&2\\3&1\\0&2\end{bmatrix}) ^{T} \cdot \begin{bmatrix} 0&2&-1\\1&0&1\\2&-1&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-1\end{bmatrix} ^{T} \cdot \begin{bmatrix} -1&2&1\end{bmatrix}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż rówanianie macierzowe

Post autor: »

Zacznij od obliczenia tego co po prawej stronie, następnie pomnóż obie strony przez macierz odwrotną do macierzy kwadratowej \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) (koniecznie z prawej strony). Później transponuj obie strony (wtedy z lewej strony po prostu zniknie \(\displaystyle{ T}\)), a na koniec odejmij od obu stron macierz z nawiasu.

Q.
ODPOWIEDZ