Macierz [do potęgi razy liczba]

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aniedobra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lut 2011, o 16:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie

Macierz [do potęgi razy liczba]

Post autor: aniedobra »

Obliczyc:

\(\displaystyle{ 2A ^{2}}\)

gdzie

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}-1&1&-2\\0&1&0\\1&5&3\end{array}\right]}\)

Najpierw obliczam macierz do potęgi \(\displaystyle{ ^{2}}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&1&-2\\0&1&0\\1&5&3\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&1&-2\\0&1&0\\1&5&3\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&-10&-4\\0&1&0\\2&21&7\end{array}\right]}\)

Teraz to co wyszło mnożę przez 2.

2 \(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&-10&-4\\0&1&0\\2&21&7\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&-20&-8\\0&2&0\\4&42&14\end{array}\right]}\)

Czy dobrze to zrobiłam?
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

Macierz [do potęgi razy liczba]

Post autor: lambu22 »

Tak.
ODPOWIEDZ