Układ równań w zależności od parametru a

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
shaolin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 lut 2011, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katalonia

Układ równań w zależności od parametru a

Post autor: shaolin »

Witam,
Mam problem z takim zadaniem. Dla jakich wartości parametru a układ ma dokładnie jedno rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+ay=10\\3x+(a+1)y=3a+4\\4x+(a+2)y=20 \end{array}}\)
Pomożecie?
aniaa91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Układ równań w zależności od parametru a

Post autor: aniaa91 »

wrzuć to sobie w macierz, po przekształceniach wyjdzie Ci że rząd macierzy jest równy 2 i o ile wiem jak to się robi, a już zaczynam wątpić w to czy wiem, to rozszerzonej też jest równy dwa, czyli ma jedno rozwiązanie dla a przy których minor wychodzi niezerowy, czyli \(\displaystyle{ a \neq0}\) bo dla a=2 układ jest sprzeczny. mam nadzieję że nie namieszałam:P
ODPOWIEDZ