diagonalizacja macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: MatizMac »

Mam taką macierz: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0\\1&2\end{array}\right]}\)

Obliczyłem jej wartości własne i wyszło mi \(\displaystyle{ \lambda_{1} = 3 \ \lambda_{2} = 1}\).

Zgodnie z warunkiem dostatecznym do diagonalizowalności powinno być prawdą, że macierz ta jest diagonalizowalna.

No ale liczę, podstawiając lambdy i wychodzi mi w obu przypadkach, że wektorem generującym przestrzeń rozwiązań jest \(\displaystyle{ [0\ \ 1]}\)

Co robię źle?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: fon_nojman »

Wartość własna to \(\displaystyle{ 2,}\) jedyna.

Jaki masz warunek dostateczny na diagonalizacje?
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: MatizMac »

\(\displaystyle{ (2-\lambda)^{2}-1=0}\) ile to ma miejsc zerowych?
WD: jeśli macierz operatora ma n różnych wartości własnych to odpowiadające im wektory własne są liniowo niezależne, a więc istnieje baza złożona z n wektorów, więc operator ten jest diagonalizowalny
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: fon_nojman »

MatizMac pisze:\(\displaystyle{ (2-\lambda)^{2}-1=0}\) ile to ma miejsc zerowych?
To równanie ma dwa rozwiązania, tylko nie wiem po co to liczysz.
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

diagonalizacja macierzy

Post autor: patryk007 »

Źle liczysz wyznacznik po prostu.
MatizMac pisze: Zgodnie z warunkiem dostatecznym do diagonalizowalności powinno być prawdą, że macierz ta jest diagonalizowalna.
Jaki jest ten warunek dostateczny? Mógłbyś przytoczyć?
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: MatizMac »

ja... ok, zapomniałem, że 0*1=0

WD:
MatizMac pisze: WD: jeśli macierz operatora ma n różnych wartości własnych to odpowiadające im wektory własne są liniowo niezależne, a więc istnieje baza złożona z n wektorów, więc operator ten jest diagonalizowalny
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: fon_nojman »

MatizMac pisze:WD: jeśli macierz operatora ma n różnych wartości własnych to odpowiadające im wektory własne są liniowo niezależne, a więc istnieje baza złożona z n wektorów, więc operator ten jest diagonalizowalny
Czy na pewno to jest warunek dostateczny? Nie brakuje żadnego założenia? Macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\2&3\end{array}\right]}\) spełnia te założenia ale wydaje mi się, że nie jest diagonalizowalna.
ODPOWIEDZ