Witam!Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y-z+t=1\\ y+3z-3t=1\\x+y+z-t=1 \end{array}}\)
chciałem to zrobić cramerem ale wychodzi macierz 4x3 i nie da rady chyba wyznaczników obliczyć, metodą eliminacji gaussa chyba też nie, innego dobrego sposobu nie znam.
proszę o pomoc!
układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
układ równań
metoda kronneckera cappellego daje jedynie rozwiązanie co do ilości rozwiązań, ewentualnie od ilu parametów dane rozwiązanie jest zależne. jeśli masz w poleceniu rozwiąż układ równań to jedyna metodą tutaj jest metoda gaussa.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
układ równań
Metodą bym tego nie nazwał - chodzi o twierdzenie Kroneckera-Capellego...cosinus90 pisze:A słyszałeś o metodzie Kroneckera-Capellego?
Ale to tylko kwestia nazewnictwa...
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
układ równań
powinno wyjść :
\(\displaystyle{ x=\frac23\\ y=2\\ t=-\frac13 + \alpha\\ \alpha \in R}\)
a nasze \(\displaystyle{ \alpha}\) to inaczej z.
\(\displaystyle{ x=\frac23\\ y=2\\ t=-\frac13 + \alpha\\ \alpha \in R}\)
a nasze \(\displaystyle{ \alpha}\) to inaczej z.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 07:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
układ równań
19andzia91 pisze:metoda kronneckera cappellego daje jedynie rozwiązanie co do ilości rozwiązań, ewentualnie od ilu parametów dane rozwiązanie jest zależne. jeśli masz w poleceniu rozwiąż układ równań to jedyna metodą tutaj jest metoda gaussa.
Do końca nie zgodziłbym się z tą wypowiedzią...