niech \(\displaystyle{ B={{u _{1},u _{2} ,...,u _{n}}}\) }będzie bazą przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ U}\).
rozpatrzmy wektory \(\displaystyle{ v _{j}=u _{j+1} -u _{j}}\) dla \(\displaystyle{ j=1,...,n-1}\) oraz \(\displaystyle{ v _{n}=u _{1}-u _{n}}\).
określić wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ Lin({{v _{1},v _{2},...,v _{n} }})}\)
określić wymiar przestrzeni
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
określić wymiar przestrzeni
Sprowadza się do obliczenia wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ n \times n}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1&0&\ldots&0&0\\0&-1&1&\ldots&0&0\\\ldots&\ldots&\ldots&\ldots&\ldots&\ldots\\0&0&0&\ldots&-1&1\\1&0&0&\ldots&0&-1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1&0&\ldots&0&0\\0&-1&1&\ldots&0&0\\\ldots&\ldots&\ldots&\ldots&\ldots&\ldots\\0&0&0&\ldots&-1&1\\1&0&0&\ldots&0&-1\end{bmatrix}}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
określić wymiar przestrzeni
Sprowadzić macierz do macierzy trójkątnej:
I kolumna+n-ta kolumna
n-1 kolumna + n-ta kolumna
zamiana I kolumny z n-ta kolumną
I kolumna+n-ta kolumna
n-1 kolumna + n-ta kolumna
zamiana I kolumny z n-ta kolumną