\(\displaystyle{ \begin{cases}
4x-6y+2z+3t=2\\
2x-3y+5z+75t=1\\
2x-3y-11z-15t=1\\ \end{cases}}\)
Wcyhdzo mi z tego, ze to uklad sprzeczny. Moglby ktos sprawdzic?
Jezeli otrzymuje cos takiego:
\(\displaystyle{ 68t=0 \Rightarrow t=0}\)
to czy moge pozniej, nie wykonujac operacji na wierszach, obliczyc x i y z normalnego ukladu rownan? Czy koniecznie musze liczyc "Gauss'em"?
Metoda Gaussa
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Metoda Gaussa
Odmóżdżające są te układy. \(\displaystyle{ z\ i \ t}\) prawdopodobnie łatwo wyliczyć(stwierdzić sprzeczność).
Możesz to normalnie liczyć. Nie wiem, skąd ta presja na schematy.
Możesz to normalnie liczyć. Nie wiem, skąd ta presja na schematy.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Metoda Gaussa
Ładnie wychodzi przy sprowadzeniu do postaci bazowej właśnie pryz użyciu operacji elementarnych. W miarę szybko daje się też stosując Tw. Kroneckera-Capellego.