Na płaszczyźnie zespolonej naszkicuj zbiór
\(\displaystyle{ A =\left\{ z \elipson C: \left| Z + 1\right|= \left| i - Z\right| \right\}}\)
nie wiem jak to ugryźć
Na płaszczyźnie zespolonej naszkicuj zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Na płaszczyźnie zespolonej naszkicuj zbiór
\(\displaystyle{ z=x+yi, \quad x,y \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ |z+1|=|i-z|}\)
\(\displaystyle{ |(x+1)+yi|=|-x+(1-y)i|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+1)^2+y^2}=\sqrt{(-x)^2+(1-y)^2}}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+1+y^2=x^2+1-2y+y^2}\)
\(\displaystyle{ y=-x}\)
\(\displaystyle{ z=x-xi, x \in \mathbb{R}}\)
Na płaszczyźnie zespolonej, gdzie oś OX reprezentuje część rzeczywistą, a oś OY - urojoną, należy zaznaczyć prostą o równaniu \(\displaystyle{ y=-x}\).
\(\displaystyle{ |z+1|=|i-z|}\)
\(\displaystyle{ |(x+1)+yi|=|-x+(1-y)i|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+1)^2+y^2}=\sqrt{(-x)^2+(1-y)^2}}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+1+y^2=x^2+1-2y+y^2}\)
\(\displaystyle{ y=-x}\)
\(\displaystyle{ z=x-xi, x \in \mathbb{R}}\)
Na płaszczyźnie zespolonej, gdzie oś OX reprezentuje część rzeczywistą, a oś OY - urojoną, należy zaznaczyć prostą o równaniu \(\displaystyle{ y=-x}\).