ZA POMOCĄ MACIERZY ODWROTNEJ ROZWIĄŻ RÓWNANIE
MACIERZOWE:
Ma ktoś jakiś pomysł z której strony to ugryźć? jak te równania przekształcić
\(\displaystyle{ AX+BX=X+A
A=\left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\2&1&1\\0&0&3\end{array}\right] B=\left[\begin{array}{ccc}2&-1&1\\-1&0&0\\-2&1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ BX+XA=B
A=\left[\begin{array}{ccc}-2&3&5\\-1&-3&-2\\1&-1&-2\end{array}\right] B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&2&-1\\1&2&-1\end{array}\right]}\)
Równanie macierzowe, macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tu
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Równanie macierzowe, macierz odwrotna
\(\displaystyle{ AX+BX=X+A}\)
\(\displaystyle{ (A+B-I_{2})X = A}\)
Jeśli \(\displaystyle{ (A+B-I_{2})}\) jest odwracalna to
\(\displaystyle{ X = (A+B-I_{2})^{-1} \cdot A}\)
i tylko to policzyć zostaje
\(\displaystyle{ (A+B-I_{2})X = A}\)
Jeśli \(\displaystyle{ (A+B-I_{2})}\) jest odwracalna to
\(\displaystyle{ X = (A+B-I_{2})^{-1} \cdot A}\)
i tylko to policzyć zostaje
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Równanie macierzowe, macierz odwrotna
Będzie tak:
1)
\(\displaystyle{ AX+BX=X+A}\)
\(\displaystyle{ AX+BX-IX=A}\)
\(\displaystyle{ (A+B-I)X=A}\)
\(\displaystyle{ X=(A+B-I)^{-1}A}\)
Spóźnienie
1)
\(\displaystyle{ AX+BX=X+A}\)
\(\displaystyle{ AX+BX-IX=A}\)
\(\displaystyle{ (A+B-I)X=A}\)
\(\displaystyle{ X=(A+B-I)^{-1}A}\)
Spóźnienie