Macierz , pierwiastek równania charakterystycznego.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Macierz , pierwiastek równania charakterystycznego.

Post autor: wazorn »

Sprawdzić, że macierz jest pierwiastkiem macierzowym swojego równania charakterystycznego.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&5\end{array}\right]}\)

Nie chce żeby ktoś za mnie zrobił , chodzi mi bardziej o naprowadzenie , od czego zacząć etc.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Macierz , pierwiastek równania charakterystycznego.

Post autor: sebnorth »

Najpierw wyznacz równanie charakterystyczne macierzowe, o zmiennej x :

\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cc}2-x&1\\1&5-x\end{array}\right] = 0}\)

a następnie wstaw całą macierz za x
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Macierz , pierwiastek równania charakterystycznego.

Post autor: wazorn »

Dzięki serdeczne , wszystko wyszło
ODPOWIEDZ