\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 5x + 3y + 5z + 12t = 10\\2x + 2y + 3z + 5t = 4\\x + 7y + 9z + 4t = 2 \end{array}}\)
Witam mam problem z rozwiązaniem takiego czegoś tzn mam mniej więcej pojęcie prosił bym o wytłumaczenie.
Wiem że na początku musimy sprawdzic rzA i rz[A,b]
Z tego równania otrzymujemy macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}5&3&5&12&10\\2&2&3&5&4\\1&7&9&4&2\end{array}\right]}\)
Szukamy dowolnego minoru 2 na 2 róznego od 0 ? np
Tylko przed tym niby trzeba znaleśc zależność że np z wiersza1 + wiersz2 powstaje 3 itp ale jakoś tego nie widzę.
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc}5&3\\2&2\end{array}\right|}\)
10-6 = 4 czyli 4 <> 0 tzn że rzA = 2 tak ?
I póżniej szukamy rz[A,b]
W ten sam sposób
Tutaj widze że np Kolumna1 * 2 = kolumna5
minor 2x2 można wziąsc ten sam ?
I co dalej się z tym robi ?
Ps. Musi być metodą Capellego