Liniowa niezaleznosc

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pogoda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 sty 2011, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

Liniowa niezaleznosc

Post autor: pogoda »

Witam,
mam zadanie:

dobierz tak wlasciwosci parametru mq aby wektotory:

\(\displaystyle{ v_{1}=[1,3,2m], v_{2}=[m+2,2,-1], v_{3}=[3,-2,2m+1]}\)

nie były liniowo niezalezne

moze ktos opisac jak zrobic takowe zadanie ?

dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 4 lut 2011, o 01:32 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Liniowa niezaleznosc

Post autor: scyth »

Skoro nie mają być liniowo niezależne, to mają być zależne - wyznacznik macierzy powstałej z tych wektorów ma być równy zero.
ODPOWIEDZ