Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
demens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie macierzowe

Post autor: demens »

Witam. Dane jest równanie macierzowe takiej postaci:

XA + X = B

gdzie A to macierz kwadratowa 3x3, a B to macierz o wymiarach 2x3. Wyznacznik macierzy A jest równy 0, zatem macierz ta nie posiada macierzy odwrotnej. Moje pytanie brzmi co dalej. Czy po prostu równanie sprowadza się do takiej postaci:

2X = B

i wystarczy podzielić każdy z elementów macierzy B przez 2 i da nam to szukaną macierz? Proszę o odpowiedź.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ XA + X = B\\
X(A+1)=B\\
X = B(A+1)^{-1}}\)
demens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie macierzowe

Post autor: demens »

Wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Równanie macierzowe

Post autor: fon_nojman »

Skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ A+1}\) jest nieosobliwa?
demens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie macierzowe

Post autor: demens »

A co jeżeli nie jest nieosobliwa? X=B ? Opis problemu brzmiał "ogólnie", ale pytałem na podstawie konkretnego przykładu.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Równanie macierzowe

Post autor: fon_nojman »

Wtedy masz równanie \(\displaystyle{ X(A+1)=B,}\) które prawdopodobnie trzeba będzie rozpisać.
ODPOWIEDZ