macierze - metoda odwrotna.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sqez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk

macierze - metoda odwrotna.

Post autor: sqez »

Witam,

mam problem z jednym z zadan:

Rozwiąż układ równań metodą macierzy odwrotnej:


\(\displaystyle{ \begin{cases} x - y + z = 5 \\ 4x + y + 2z = 9 \\ 2x + 4y = −2\end{cases}}\)



z gory dziekuje

pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2011, o 00:43 przez sqez, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

macierze - metoda odwrotna.

Post autor: fon_nojman »

Pierwsze równanie to \(\displaystyle{ x+y+z=5}\)?
sqez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk

macierze - metoda odwrotna.

Post autor: sqez »

tam "-" mial byc... przepraszam, juz poprawione.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

macierze - metoda odwrotna.

Post autor: fon_nojman »

Zapisz układ równań w postaci macierzowej wtedy będzie wszystko jasne.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

macierze - metoda odwrotna.

Post autor: rtuszyns »

\(\displaystyle{ AB=C}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}AB=A^{-1}C}\)

\(\displaystyle{ B=A^{-1}C}\)
ODPOWIEDZ