Proszę o pomoc z zadaniem:
Znaleźć przekształcenia liniowe f: R3 → R2 spełniające warunki:
[3,2,1] → [−3,1],
[4,1,5] → [7,−2],
[7,8,−5] → [1,1]
Dziękuję:)
Przeksztalcenia liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 sty 2011, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Przeksztalcenia liniowe
Takie przekształcenie nie istnieje.
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a,b,c}\) wektory\(\displaystyle{ [3,2,1], [4,1,5], [7,8,−5]}\) odpowiednio.
Łatwo sprawdzić, że \(\displaystyle{ 5 \cdot a - 2 \cdot b = c}\). Po obłożeniu obu stron przez T na mocy liniowości mamy:
\(\displaystyle{ 5 \cdot T(a)-2 \cdot T(b)=T(c)}\)
Czyli: \(\displaystyle{ 5 \cdot [-3,1] - 2 \cdot [7,-2] = [1,1]}\). Sprzeczność.
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a,b,c}\) wektory\(\displaystyle{ [3,2,1], [4,1,5], [7,8,−5]}\) odpowiednio.
Łatwo sprawdzić, że \(\displaystyle{ 5 \cdot a - 2 \cdot b = c}\). Po obłożeniu obu stron przez T na mocy liniowości mamy:
\(\displaystyle{ 5 \cdot T(a)-2 \cdot T(b)=T(c)}\)
Czyli: \(\displaystyle{ 5 \cdot [-3,1] - 2 \cdot [7,-2] = [1,1]}\). Sprzeczność.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 sty 2011, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Przeksztalcenia liniowe
Hej,
przepraszam.. ale ja nie mam pojęcia skąd wzięło się te 5 i -2...
Inna sprawa jest taka, że nie mogła wyjść sprzeczność, chociażby z tego powodu, że profesor na pewno nie dałby nam takiego przykładu.. (tak, wiem... może na głupiej podstawie to stwierdzam, jednak jestem pewien... o.O)
no i... nie mam również pojęcia czym jest to T =d
ja po wyliczeniu po swojemu otrzymałem układ równań \(\displaystyle{ \partial}\)\(\displaystyle{ ([3a+4b+7c, 2a+b+8c, a+5b-5c])=}\) \(\displaystyle{ \partial}\)\(\displaystyle{ ([x_1, x_2, x_3])=\left\{ [3a+7b+c, a-2b+c]: 3a+4b+7c=x_1, 2a+b+8c=x_2, a+5b-5c=x_3\right\}}\)
ale przy rozwiązywaniu tego równania wychodzą kosmiczne liczby o.O
przepraszam.. ale ja nie mam pojęcia skąd wzięło się te 5 i -2...
Inna sprawa jest taka, że nie mogła wyjść sprzeczność, chociażby z tego powodu, że profesor na pewno nie dałby nam takiego przykładu.. (tak, wiem... może na głupiej podstawie to stwierdzam, jednak jestem pewien... o.O)
no i... nie mam również pojęcia czym jest to T =d
ja po wyliczeniu po swojemu otrzymałem układ równań \(\displaystyle{ \partial}\)\(\displaystyle{ ([3a+4b+7c, 2a+b+8c, a+5b-5c])=}\) \(\displaystyle{ \partial}\)\(\displaystyle{ ([x_1, x_2, x_3])=\left\{ [3a+7b+c, a-2b+c]: 3a+4b+7c=x_1, 2a+b+8c=x_2, a+5b-5c=x_3\right\}}\)
ale przy rozwiązywaniu tego równania wychodzą kosmiczne liczby o.O