\(\displaystyle{ D \cdot X = \ominus_{4\times1}}\) , gdzie
\(\displaystyle{ D = \begin{bmatrix} 1&-1&1&-1\\1&1&1&1\\1&0&1&0\\2&3&1&1\end{bmatrix}}\)
metodą eliminacji ( GAUSSA ) rozwiązać układ równań
metodą eliminacji ( GAUSSA ) rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc|c} 1 & 0 & \frac{1}{7} & \frac{2}{7} & \frac{5}{7} \\ 0 & 1 & -\frac{2}{7} & \frac{10}{7} &\frac{4}{7} \end{array} \right]}\)
to masz, zatem można to zapisać macierzowo
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 0 & \frac{1}{7} & \frac{2}{7} \\ 0 & 1 & -\frac{2}{7} & \frac{10}{7} \end{array} \right]\cdot \left[ \begin{array}{c} x \\ y \\ z \\t \end{array}\right] = \left[ \begin{array}{c} \frac{5}{7} \\ \frac{4}{7} \\ \end{array}\right]}\)
wykonując operacje, masz rozwiązanie jak w starym topicu
to masz, zatem można to zapisać macierzowo
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 1 & 0 & \frac{1}{7} & \frac{2}{7} \\ 0 & 1 & -\frac{2}{7} & \frac{10}{7} \end{array} \right]\cdot \left[ \begin{array}{c} x \\ y \\ z \\t \end{array}\right] = \left[ \begin{array}{c} \frac{5}{7} \\ \frac{4}{7} \\ \end{array}\right]}\)
wykonując operacje, masz rozwiązanie jak w starym topicu