układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
skandal89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK
Podziękował: 19 razy

układ równań

Post autor: skandal89 »

Witam ,mam problem z zadaniem z Technik informacyjnych a niestety na matmie jeszcze tego nie miałem ,kompletnie nie wiem jak sie nawet do tego zabrac, góry dzięki

Rozwiąż układ równań metodą Gaussa

\(\displaystyle{ 4x _{1} - x _{2} + x _{3} = 8

2x _{1} + 5x _{2} + 2x _{3} = 3

x _{1} + 2x _{2} + 4x _{3} = 11}\)
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

układ równań

Post autor: lambu22 »

Wpisujesz w macierz, liczby, które stoją przy x1,x2,x3 i w ostatniej kolumnie wyrazy wolne.
Doprowadzasz macierz, gdzie wystepują x1,x2,x3 do macierzy diagonalnej zeby odczytać wynik, jednak robisz to z góry na doł i potem z dołu do góry. tzn. pierw, starasz sie by w drugim wierszu i trzecim wierszu wyeliminować x1 z równania, następnie w drugim x3 itd.
skandal89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK
Podziękował: 19 razy

układ równań

Post autor: skandal89 »

Sorki ale praktycznie nic z tego nie rozumiem ,nie miałem nigdy macierzy i styczności z takimi równaniami ,niestety nasz profesor traktuje nas jak równych sobie ;/
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

układ równań

Post autor: lambu22 »

To moze byc cieżko, poczytaj pierw trochę o metodzie eliminacji Gaussa.
skandal89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK
Podziękował: 19 razy

układ równań

Post autor: skandal89 »

Mam czas do środy i kupe innych zaliczeń Mogł by mi to ktoś rozwiązać ?
ODPOWIEDZ