zagadnienie dualne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

zagadnienie dualne

Post autor: nina90 »

Dane jest następujące zadanie pierwotne programowania liniowego
\(\displaystyle{ 12 x_{1}+32 x_{2}+12 x_{3}+ 8x_{4} \rightarrow MAX}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x_{1}+6x_{2}+3x_{3} \le 160\\2x_{1}+8x_{2}+8x_{3}+2x_{4} \le 40 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x_{1},x_{2}, x_{3} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x_{4} \le 0,}\)

A) utwórz zagadnienie dualne
B) wyznacz na podstawie odpowiednich twierdzeń optymalne rozwiązanie zagadnienia pierwotnego
ODPOWIEDZ