można tak przenieść macierz?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ollivva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 31 sty 2011, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

można tak przenieść macierz?

Post autor: Ollivva »

A + X = AX

A to macierz 2x2

i mam pytanie, czy można to zrobić tak:

A=-X +AX
A=(-1+A)X
oczywiście -1 chodzi mi rozpisać macierz

wyjdzie później załóżmy, że (-1+A)=B

A=BX
no to już prościutko do rozwiązania, macierz odwrotna i jedziemy
tylko nie wiem, czy tak można przenosić bez problemów te macierze X z prawej na lewo itd jak wyżej to zrobiłam, prosiłabym o odpowiedź pewną na 100%
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 18:36 przez Ollivva, łącznie zmieniany 1 raz.
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

można tak przenieść macierz?

Post autor: 111sadysta »

mnożenie macierzy NIE JEST przemienne
Ollivva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 31 sty 2011, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

można tak przenieść macierz?

Post autor: Ollivva »

wydaje mi się, że tam by problemów z przemiennością nie było, macierz X byłaby cały czas jakby po tej prawej stronie

więc jak to rozwiązać chodzi mi o schemat działania
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

można tak przenieść macierz?

Post autor: 111sadysta »

nie można tak
Weź podręcznik, dobry jest Banaszak, Gajda, "Algebra liniowa" tom 1
Druga dobra książka to Jurlewicz Skoczylas Algebra Liniowa 1
Ollivva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 31 sty 2011, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

można tak przenieść macierz?

Post autor: Ollivva »

no dobrze, juz biore, myslalam, ze ktos moze podpowie

chyba, ze ktos ma jakas propozycje?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

można tak przenieść macierz?

Post autor: Lorek »

Nie ma czegoś takiego, jak \(\displaystyle{ -1}\) w macierzach, co najwyżej \(\displaystyle{ -I}\). A przejście
\(\displaystyle{ A+X=AX\Rightarrow A=(-I+A)X}\) jest ok.
ODPOWIEDZ