Wyznaczik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ollivva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 31 sty 2011, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznaczik macierzy

Post autor: Ollivva »

mam macierz:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}
0 & 4 & 3 & -1 \\
-3 & 3 & 3 & -1 \\
5 & 4 & 4 & -4 \\
-3 & 3 & 2 & 1
\end{vmatrix}}\)

drugi wiersz mnożę razy 1, drugi też razy 1, trzeci razy 4
wychodzi:
\(\displaystyle{ -1 \cdot \begin{vmatrix}
-3 & 7 & 5 \\
-6 & 6 & 5 \\
-7 & 16 & 12
\end{vmatrix}}\)

i z Sarrusa mi wychodzi ogólnie ostateczny wynik to -13
w książce jest to 37
ogólnie to sobie radze z tym, tylko nie wiem czy tu jest jakiś "trik" czy po prostu męcze sie z tym już chyba drugą godzine a nie potrafie znalezc prostego bledu rachunkowego :/

ps. nigdy z infy dobra nie byłam, wiec sorry
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 14:11 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Ashiren
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :o

Wyznaczik macierzy

Post autor: Ashiren »

Mi też wychodzi, ale 13 (może tam jest 1 a nie -1?).
ODPOWIEDZ