Witam, tym razem problem z takim o to układem równań.
\(\displaystyle{ \ x + y = 0
x+y-z+t=1}\)
Może chociaż metoda rozwiązania, albo wskazówki?
2 równania i 4 niewiadome
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
2 równania i 4 niewiadome
Niech dwie zmienne będą zależne, czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x \\ t=1-x-y+z=1+z \end{cases}}\)
Stąd rozwiązanie to \(\displaystyle{ (x,-x,z,1+z)}\).
Poćwicz LaTeXa.
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x \\ t=1-x-y+z=1+z \end{cases}}\)
Stąd rozwiązanie to \(\displaystyle{ (x,-x,z,1+z)}\).
Poćwicz LaTeXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź