Jezeli nie Cramer...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lord MaQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 sty 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Jezeli nie Cramer...

Post autor: Lord MaQ »

Mam do roziwazania macierz z dwoma parametrami, ale nie jest to macierz kwadratowa, sprawdzajac proporcjonalnosc wierszy chyba nic nie da rady wykreslic, wiec trzeba robic z tw. Kronekera-Capeliego? Macierz ma postac:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x-2y-z=1 \\
2x+y+az=2 \\
bx+2y-z=0 \\
3x-2y+2z=1 \\
\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 12:09 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Jezeli nie Cramer...

Post autor: scyth »

Zbadaj rzędy, a konkretnie rząd macierzy rozszerzonej - jeśli jest większy niż rząd macierzy głównej, to układ jest sprzeczny. Jeśli jest taki sam, to możesz sobie wykreślić dowolne równanie (równania).
ODPOWIEDZ