układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ewellink
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 lis 2010, o 14:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

układ równań

Post autor: ewellink »

Kompletnie nie wiem jak rozwiązać ten układ równań:

\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1} = \frac{y+3}{2} = \frac{z-1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2} = \frac{y-2}{1} = \frac{z-3}{-4}}\)

W odpowiedziach mam, że: \(\displaystyle{ x=-1 \wedge y=1 \wedge z=7}\)
Próbowałam na wszystkie sposoby dojść do tych wyników i nie mogę.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

układ równań

Post autor: pyzol »

A to potrafisz:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{x-1}{-1}=\frac{y+3}{2} \\ \frac{x-1}{2}=\frac{y-2}{1} \end{cases}}\)
?
ewellink
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 lis 2010, o 14:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

układ równań

Post autor: ewellink »

Już rozumiem. Poprostu mam to rozbijać tak jak Ty to zrobiłeś. Dzięki.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

układ równań

Post autor: pyzol »

Właściwie wystarczą Ci 3 równania. Dwa już napisałem, trzecie równanie daj z "z".
Na końcu sprawdzasz podstawiając do równania początkowego.
ODPOWIEDZ