Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.Użyj macierzy do wyznaczenia wymiaru W:
\(\displaystyle{ W = lin\left\{(1,2,3),(1,-1,2),(-1,4,-1)}\right\}}\)
Użyj macierzy do wyznaczenia wymiarów
Użyj macierzy do wyznaczenia wymiarów
Prosiłbym o rozwiązanie jednego przykładu, bo podejścia z różnych stron + konsultacje z innymi porządnie namieszały mi w głowie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Użyj macierzy do wyznaczenia wymiarów
Zbuduj z tych wektorów macierz. Określ jej rząd (np. znajdując największy niezerujący się minor, lub dowolną inną metodą). Rząd macierzy to ilość liniowo niezależnych wektorów. Ilość liniowo niezależnych wektorów to wymiar przestrzeni, którą rozpinają te wektory.-- 30 stycznia 2011, 00:20 --Z moich wstępnych spostrzeżeń wynika, że wymiar jest równy 2, bo
\(\displaystyle{ (-1,4,-1)=(1,2,3)-2 \cdot (1,-1,2)}\)
\(\displaystyle{ (-1,4,-1)=(1,2,3)-2 \cdot (1,-1,2)}\)
Użyj macierzy do wyznaczenia wymiarów
Ok. Czy takie rozwiązanie jest poprawne:
Początkowa macierz to:
1 2 3
1 -1 2
-1 4 -1
Od wiersza 2. odejmuję wiersz 1., do 3. dodaję 1. i wychodz:
1 2 3
0 -3 -1
0 6 2
Teraz do 3. wiersza dodaję dwukrotność 2. wiersza:
1 2 3
0 -3 -1
0 0 0
Z czego wynika, że rząd macierzy = 2, więc wymiar = 2?
Początkowa macierz to:
1 2 3
1 -1 2
-1 4 -1
Od wiersza 2. odejmuję wiersz 1., do 3. dodaję 1. i wychodz:
1 2 3
0 -3 -1
0 6 2
Teraz do 3. wiersza dodaję dwukrotność 2. wiersza:
1 2 3
0 -3 -1
0 0 0
Z czego wynika, że rząd macierzy = 2, więc wymiar = 2?