układ rownan 4 niewiadome

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pogoda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 sty 2011, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

układ rownan 4 niewiadome

Post autor: pogoda »

witam
mam do rozwiazania nastepujacy uklad rownan:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y-2z+2t=1\\ y+3z-3t=1\\x+y+z-t=1 \end{array}}\)

najpierw chyba trzeba pozbyc sie x-ów aby był uklad z 3 niewiadomymi a nastepnie zrobic za pomoca eliminacji gaussa moglby ktos rozpisac jak ?
yamka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 lut 2009, o 15:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

układ rownan 4 niewiadome

Post autor: yamka »

od razu przechodzisz do Gaussa robiąc schodki z zer.
pogoda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 sty 2011, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

układ rownan 4 niewiadome

Post autor: pogoda »

jak tu chcesz zrobic schodki jak macierz jest 4x3 ? o 1 kolumne za duzo zeby schodki zrobic
ODPOWIEDZ