Witam.
Mam pewien problem dotyczący macierzy. Strony Internetowe zamieszały mi w głowie i teraz nie wiem, którym sposobem rozwiązywać najprostsze zadanie typu 'oblicz wyznacznik macierzy'.
Dla przykładu:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}-1&0&1\\-2&3&2\\4&5&1\end{array}\right|}\)
Macierz - banał, ale coś jest nie tak. Liczę macierz sposobem \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{array}\right| detA = a*e*i + b*f*g + c*d*h - c*e*g - a*f*h - b*d*i}\) - wychodzi mi wynik -15. Z kolei na stronie skąd brałem przykład robione jest to innym sposobem \(\displaystyle{ detA = \sum_{i=1}^{n}(-1) ^{i+j}*a _{ij}*detA _{ij}}\), wynik wychodzi inny (-29). Dodatkowo podany jest sposób na liczenie macierzy w Excelu. Stronka informuje, iż powinien ukazać się wynik -29, z tym że mi wychodzi -15, czyli taki jak liczyłem.
Co mnie dziwi - ktoś, kto zakłada stronę poświęconą matematyce i płaci za wynajęcie domeny nie powinien raczej zamieszczać bzdur na swojej stronie?
Tu pojawia się moje pytanie, nieco durne, ale może coś w tym jest - czy możliwe jest, że jedna macierz ma przykładowo 2 wyznaczniki? Jeżeli nie ma takiej możliwości, to którym sposobem liczyć te wyznaczniki?
Prosiłbym również o obliczenie wyznacznika tej macierzy - tak gwoli pewności.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Wyznacznik macierzy - który sposób?
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyznacznik macierzy - który sposób?
Możesz obliczyć to Sarusem, tzn: przepisujesz dwa pierwsze wiersze na doł. Skos w prawo z plusem, skos w lewo z minusem tzn:
-1*3*1+(-2)*5*1+4*0*3-1*3*4-2*5*(-1)-1*0*(-2) = -3-10-12+10=-15
-1*3*1+(-2)*5*1+4*0*3-1*3*4-2*5*(-1)-1*0*(-2) = -3-10-12+10=-15
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ryki
- Podziękował: 10 razy
Wyznacznik macierzy - który sposób?
Tak właśnie robię, z tym że nie mogę pojąć tego drugiego sposobu, z tego co pamiętam to eliminację wierszy i kolumn (przepraszam, że tak to nazwę, nie znam dokładnej nazwy ) stosuje się głównie do obliczania macierzy dopełnień...
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyznacznik macierzy - który sposób?
Masz za pewne na mysli rozwinięcie La'place'a ? Można rozwinąc względem jakiejś kolumny bądź wiersza, i 'wygenerować' zera. Sarusem, tym sposobem co zrobiles mozesz do macierzy o max. wymiarach 3x3, zaś powyzej macierzy 3x3 zostaje la'place bądź inne rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ryki
- Podziękował: 10 razy
Wyznacznik macierzy - który sposób?
Rozwinięcie La'place'a to jak rozumiem ten sposób którego za bardzo nie rozumiem?
Właśnie w związku z nim pojawia się pytanie - czy w miejscu gdzie mamy przykładowo \(\displaystyle{ (-1) ^ {1+1}}\) liczymy to \(\displaystyle{ 1+1}\) jako potęgę? Czyli po wykonaniu działania zostaje nam \(\displaystyle{ (-1) ^ {2} = 1}\)?
Właśnie w związku z nim pojawia się pytanie - czy w miejscu gdzie mamy przykładowo \(\displaystyle{ (-1) ^ {1+1}}\) liczymy to \(\displaystyle{ 1+1}\) jako potęgę? Czyli po wykonaniu działania zostaje nam \(\displaystyle{ (-1) ^ {2} = 1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ryki
- Podziękował: 10 razy
Wyznacznik macierzy - który sposób?
I wszystko jasne Tym sposobem również otrzymałem -15.
Dziękuję bardzo za pomoc
Dziękuję bardzo za pomoc