równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
islabonita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 27 gru 2010, o 12:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

równanie macierzowe

Post autor: islabonita »

Macierz A spełnia warunek: \(\displaystyle{ A+A ^{-1}=B}\), gdzie \(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&3&4\\3&4&0\end{array}\right]}\). Obliczyc: \(\displaystyle{ C=A ^{2} +A ^{-1}}\). Proszę o wskazówki, nie wiem co w jakiej kolejności z czego wyznaczyc i do czego podstawic.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie macierzowe

Post autor: »

islabonita pisze:Obliczyc: \(\displaystyle{ C=A ^{2} +A ^{-1}}\).
Jesteś pewna, że nie chodzi o \(\displaystyle{ A ^{2} +A ^{-2}}\) ?

Q.
Awatar użytkownika
islabonita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 27 gru 2010, o 12:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

równanie macierzowe

Post autor: islabonita »

Tak, jestem pewna, tak jest w książce.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie macierzowe

Post autor: »

Głowy nie dam, ale wygląda to na błąd w druku w książce. Obliczenie \(\displaystyle{ A^2+A^{-2}}\) byłoby zadaniem standardowym, a obliczenie \(\displaystyle{ A^2+A^{-1}}\) jest równoważne z obliczeniem \(\displaystyle{ A}\), a to, nawet jeśli jest wykonalne, na pewno jest nietrywialne.

Q.
ODPOWIEDZ