Rozwiazac uklad w zaleznosci od parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
drasch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 gru 2010, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Rozwiazac uklad w zaleznosci od parametru

Post autor: drasch »

Mam do policzenia taki uklad rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases}kx+y=1 \\ 2x+y=1\\3x=2y=kx \end{cases}}\)
oczywiscie r(A)=2,r(u)=3 gdy wyznacznik nie jest zerowy,r(u)=2 gdy sie zeruje dla k=0 i k=4
twierdzenie cappelego mowi ze w wypadku gdy r(A)=r(U) mamy jedno rozwiazanie i liczymy je wzorami kramera,i tu moje pytanie,dla k=0 latwo odgadnac ze rozwiazanie jest zerowe,ale jak policzyc je lub ulozyc wzory cramera aby policzyc rozwiazanie dla k=4?Z gory dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Rozwiazac uklad w zaleznosci od parametru

Post autor: rtuszyns »

Myślę, że trzecie równanie nieco inaczej powinno wyglądać...;)
drasch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 gru 2010, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Rozwiazac uklad w zaleznosci od parametru

Post autor: drasch »

\(\displaystyle{ \begin{cases}kx+y=1 \\ 2x+y=1\\3x+2y=kx \end{cases}}\)

A teraz ?:)
ODPOWIEDZ