witam potrzebuję pomocy i liczę na Was
Mam macierz A, macierz uzupełnioną, i mam policzyć sobie \(\displaystyle{ A^{1}}\) gdzie \(\displaystyle{ A^{1} = \frac{1}{det A} \cdot A^{D}}\) . Gdzie \(\displaystyle{ A^{D} [Aik]^{T}}\)
Pomocy nie wiem o co chodzi:(-- 27 sty 2011, o 20:53 --proszę o pomoc
liczenie macierzy postać [Aik]
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
liczenie macierzy postać [Aik]
Nie bardzo wiem, co w tym wszystkim "robi" macierz uzupełniona.
We wzorze \(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{det A} \cdot A^{D}}\), \(\displaystyle{ det A}\) oznacza wyznacznik danej macierzy (czyli, jeśli jest on równy 0, to macierz odwrotna nie istnieje), zaś \(\displaystyle{ A^D}\) - transponowaną macierz dopełnień algebraicznych macierzy A.
We wzorze \(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{det A} \cdot A^{D}}\), \(\displaystyle{ det A}\) oznacza wyznacznik danej macierzy (czyli, jeśli jest on równy 0, to macierz odwrotna nie istnieje), zaś \(\displaystyle{ A^D}\) - transponowaną macierz dopełnień algebraicznych macierzy A.