Dla jakiej wartości x R rząd macierzy równy jest 3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pradzek2707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2011, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Dla jakiej wartości x R rząd macierzy równy jest 3

Post autor: pradzek2707 »

Ukryta treść:    
Dla jakiej wartości x R rząd macierzy równy jest 3?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & x & -1 \\ 2 & -1 & 0 \\ x & 2 & 3 \end{bmatrix}}\).
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 14:39 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Dla jakiej wartości x R rząd macierzy równy jest 3

Post autor: Althorion »

Żeby rząd tej macierzy był równy trzy, to wektory utworzone z wierszy muszą być niezależne liniowo, tzn.:
\(\displaystyle{ a[1; x; -1] + b[x; 2; 3] = c[2; -1; 0] \Rightarrow a = b = c = 0}\)
Po wymnożeniu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a + bx = 2c \\ ax + 2b = -c \\ -a + 2b = 0 \end{cases} \\
\begin{cases} a + bx + 2c = 0 \\ ax + 2b - c = 0 \\ -a + 2b = 0 \end{cases}}\)

Rozwiązanie zerowe jest zawsze, musimy zapewnić, żeby nie było żadnego innego, więc:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1 & x & 2 \\ x & 2 & -1 \\ -1 & 2 & 0 \end{vmatrix} \neq 0}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Dla jakiej wartości x R rząd macierzy równy jest 3

Post autor: silvaran »

Jeśli macierz jest n x n to jej rząd będzie równy n jeśli wyznacznik będzie różny od 0.
ODPOWIEDZ