odległośc punktu od płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kasia201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2011, o 20:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

odległośc punktu od płaszczyzny

Post autor: kasia201 »

Witam!

Mam zadanie ; wyznaczyc odlegosc punktu \(\displaystyle{ P(-1,2,1)}\) od plaszczyzny zawierajacej punkt \(\displaystyle{ A (1,-1,0)}\) i prostopadlej do prostej o rownaniu krawedziowym :

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+7=0 \\ x-y-x+1=0 \end{cases}}\)

znajduje wektor k z rownania tej prostej \(\displaystyle{ k =[-1,1,-2]}\) i tutaj moge podstawiac wspolrzedne tego wektora do wyznaczenia rownania tej plaszczyzny majac pkt A?

potem juz jasne , gdybym miala rownanie plaszczyzny
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, o 20:43 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

odległośc punktu od płaszczyzny

Post autor: scyth »

A jak inaczej? Płaszczyznę wyznacza punkt oraz wektor normalny, skoro masz prostą prostopadłą to jej wektor kierunkowy jest wektorem płaszczyzny.
ODPOWIEDZ