Liniowa niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
porucznik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 13 razy

Liniowa niezależność

Post autor: porucznik »

Załóżmy, że wektory \(\displaystyle{ \lbrace v_{1}, v_{2},...,v_{n} \rbrace}\), gdzie \(\displaystyle{ n \geqslant 3}\), są liniowo niezależne w przestrzeni liniowej V. Sprawdź, czy wektory

\(\displaystyle{ v_{1} - v_{3}, v_{2} - v_{4},...,v_{n-2} - v_{n}, v_{n-1} - v_{1}, v_{n} - v_{2}}\)

także są liniowo niezależne w tej przestrzeni.

Wyszło mi, że dla n parzystego

\(\displaystyle{ \alpha_{n} = \alpha_{2}}\), a dla nieparzystego \(\displaystyle{ \alpha_{n} = \alpha_{1}}\),

w konsekwencji dane wektory są lin. niez. jedynie dla n parzystego, ale dla n nieparzystego już nie, bo będziemy mieli

\(\displaystyle{ \alpha_{1} = \alpha_{2} = ... = \alpha_{n}}\)

Czy jest to poprawne rozwiązanie?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ