Kurde nie wiem czy sie pomyliłem ale na kartce z której ktoś mi tłumaczył mam napisane że macierz odwrotna nie istnieje, może ktoś luknąć, pomyliłem się czy co? bo mi wyznacznik wychodzi jak teraz robie \(\displaystyle{ \neq 0}\)więc istnieje
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 2&0\\1&2\end{bmatrix}
2 \cdot 2-0=4}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} b: y=,\frac{1}{4} b:z=0,v \frac{1}{2}}\)
Wyznacznik bierze się pod uwagę przy wyznaczaniu macierzy, racja?
Macierz odwrotna nie istnieje?
Macierz odwrotna nie istnieje?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, o 21:33 przez saltcushy, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Macierz odwrotna nie istnieje?
Istnieje, ale raczej źle ją wyznaczyłeś, znaczy nie mogę się rozczytać. Przemnóż je i zobacz czy wyjdzie Ci macierz jednostkowa.
Macierz odwrotna nie istnieje?
Nie rozumiem, masz na myśli to?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2x+0y=1&2z+0v=0\\x+2y=0&z+2v=1\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2x+0y=1&2z+0v=0\\x+2y=0&z+2v=1\end{vmatrix}}\)
- nikimi
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 paź 2010, o 21:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wszędzie po trochu
Macierz odwrotna nie istnieje?
tą z początku (którą miałeś odwrócić) pomnóż przez ą która ci wyszła
jak ci wyjdzie \(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1&0\\0&1\end{vmatrix}}\)to jest dobrze;)
jak ci wyjdzie \(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1&0\\0&1\end{vmatrix}}\)to jest dobrze;)
Macierz odwrotna nie istnieje?
Ja to już zrobiłem przypisałem(,0,1) każdej komórce
\(\displaystyle{ left[egin{array}{cc}2&0\1&2end{array}
ight] cdot A^{-1} = left[egin{array}{cc}1&0\0&1end{array}
ight}\)
\(\displaystyle{ left[egin{array}{cc}2&0\1&2end{array}
ight] cdot left[egin{array}{cc}x&z\y&vend{array}
ight = left[egin{array}{cc}1&0\0&1end{array}
ight}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+0y=1\\x+2y=0\end{cases}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2z+0v=0\\z+2v=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+0y=1\\x+2y=0\end{cases}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2z+0v=0\\z+2v=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+0y=1 \setminus \*2
x= \frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+0y=1\\x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+2y=0}\)
\(\displaystyle{ 2y=\frac{1}{2} \setminus 2}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ 2z=0 \setminus 2
z=0}\)
\(\displaystyle{ z+2v=1 \setminus 2}\)
\(\displaystyle{ v= \frac{1}{2}}\)
Teraz w porządku?
\(\displaystyle{ left[egin{array}{cc}2&0\1&2end{array}
ight] cdot A^{-1} = left[egin{array}{cc}1&0\0&1end{array}
ight}\)
\(\displaystyle{ left[egin{array}{cc}2&0\1&2end{array}
ight] cdot left[egin{array}{cc}x&z\y&vend{array}
ight = left[egin{array}{cc}1&0\0&1end{array}
ight}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+0y=1\\x+2y=0\end{cases}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2z+0v=0\\z+2v=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+0y=1\\x+2y=0\end{cases}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2z+0v=0\\z+2v=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+0y=1 \setminus \*2
x= \frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+0y=1\\x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+2y=0}\)
\(\displaystyle{ 2y=\frac{1}{2} \setminus 2}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ 2z=0 \setminus 2
z=0}\)
\(\displaystyle{ z+2v=1 \setminus 2}\)
\(\displaystyle{ v= \frac{1}{2}}\)
Teraz w porządku?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, o 21:40 przez saltcushy, łącznie zmieniany 8 razy.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Macierz odwrotna nie istnieje?
No i ok, teraz popatrz na rozwiązanie które wpisałeś wcześniej, jeden znak i coś nie pasi
Zresztą w drugim też namieszałeś za znakami.
p.s.
ułamek : frac{licznik}{mianownik}
Zresztą w drugim też namieszałeś za znakami.
p.s.
ułamek : frac{licznik}{mianownik}