Macierze - metoda macierzowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ahojekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 lut 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna

Macierze - metoda macierzowa

Post autor: ahojekk »

Witam,

Borykam się z pewnym zadaniem, które nie daje mi spokoju. Niestety musi być wykonane metodą macierzową, co przynajmniej mnie utrudnia nieco sprawę. W zadaniu doszedłem do momentu wyznaczenia wyznacznika równego 0, i krótko mówiąc utknąłem w tym momencie.

\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&-1&3\\3&2&2\\1&3&-1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}6&4&4\\0&0&0\\18&12&12\end{array}\right]

X \cdot A = C \Rightarrow X = C \cdot A^{-1}}\)


Policzyłem też rzędy tych macierzy i wyszło mi, że R(A)=2 natomiast R(A)=1

Czyli według twierdzenia Kroneckera-Capellego \(\displaystyle{ 2 \neq 1,}\)

Czy takie rozwiązanie świadczyłoby o braku rozwiązań dla tego układu?

Pozdrawiam.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Macierze - metoda macierzowa

Post autor: »

ahojekk pisze:Policzyłem też rzędy tych macierzy i wyszło mi, że R(A)=2 natomiast R(A)=1
To znaczy, że \(\displaystyle{ 1=2}\)? Ciekawy wniosek ;).

A Twoja odpowiedź jest błędna - nietrudno sprawdzić, że jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix}0&2&0\\0&0&0\\0&6&0\end{bmatrix}}\).

Wskazówka - najpierw dla wygody transponuj obie strony, a nowo powstałym równaniu znajdź osobno każdą z kolumn macierzy \(\displaystyle{ X^T}\) - w ten sposób otrzymasz trzy układy równań z trzema niewiadomymi.

Q.
ODPOWIEDZ