wektor jednostkowy kolinearny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
czartor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 sty 2011, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz

wektor jednostkowy kolinearny

Post autor: czartor »

Dany jest wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\)=[3,-4]. Znajdź wektor jednostkowy kolinearny z wektorem \(\displaystyle{ \vec{a}}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

wektor jednostkowy kolinearny

Post autor: rtuszyns »

\(\displaystyle{ \vec{e_a}=\frac{\vec{a}}{|\vec{a}|}=\left[\frac{3}{5},-\frac{4}{5}\right]}\)
ODPOWIEDZ