podprzestrzeń przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dzes4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sty 2011, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 5 razy

podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: dzes4 »

Sprawdzić, czy \(\displaystyle{ W=\{a+bi,c+di}; a,b\in Q\}}\) jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ C^2}\) nad ciałem liczb rzeczywistych gdzie \(\displaystyle{ Q}\) oznacza zbiór liczb wymiernych.

Jakby mógł mi ktoś pomóc byłbym ogromnie wdzięczny
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 20:06 przez dzes4, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: Mikolaj9 »

Jeśli \(\displaystyle{ c,d \in \mathbb Q}\), to tak.

Weźmy dowolne \(\displaystyle{ v,w \in W}\). Mamy \(\displaystyle{ v=a+bi}\), \(\displaystyle{ w=c+di}\), \(\displaystyle{ v+w=(a+c)+(b+d)i}\), gdzie \(\displaystyle{ a+c}\) oraz \(\displaystyle{ b+d}\) \(\displaystyle{ \in \mathbb Q}\). Zatem \(\displaystyle{ v+w \in W}\).

Weźmy teraz dowolne \(\displaystyle{ v \in W}\) i \(\displaystyle{ k\in \mathbb Q}\). Mamy \(\displaystyle{ v=a+bi}\), \(\displaystyle{ kv=ka+kbi}\), gdzie \(\displaystyle{ ka}\), \(\displaystyle{ kb}\) \(\displaystyle{ \in \mathbb Q}\).

Na mocy twierdzenia o podprzestrzeni otrzymujemy tezę.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 20:12 przez Mikolaj9, łącznie zmieniany 2 razy.
dzes4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sty 2011, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 5 razy

podprzestrzeń przestrzeni

Post autor: dzes4 »

Mikolaj9 pisze:Edytuję
jakoś jaśniej to wytłumaczyć ktoś może ;/
ODPOWIEDZ