zmienna i parametry macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
danone91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2011, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

zmienna i parametry macierzy

Post autor: danone91 »

mój pierwszy post tutaj dlatego proszę o wyrozumiałość. pytanie pewnie dla niektórych banalne - w jaki sposób rozwiązać układ równań tak aby niewiadoma x była jednym z parametrów. Mam tu układ:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+3z=7\\2x+4y+2z=8\\-x-y+z=-1\end{cases}}\)

i chcę rozwiązać macierz, pytanie jak? żeby x był parametrem to musze wybrać reduktor z innej kolumny? i to wszystko?
LoveStory -01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

zmienna i parametry macierzy

Post autor: LoveStory -01 »

Również prosiłabym o rozwiązanie tego zadania.
Miałam pierwszy wykład z macierzy i już takie zadania....kompletnie tego nie rozumiem ;/
stjudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 gru 2015, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

zmienna i parametry macierzy

Post autor: stjudent »

Podbijam posta, czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak wykonać tego typu zadanie? Myślałam, aby zamienić miejscami kolumny i w ten sposób wyszedłby parametr dla ostatniej kolumny, ale nie wiem czy to poprawny sposób.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

zmienna i parametry macierzy

Post autor: a4karo »

Odjęcie od drugiego równania równania pierwszego i dodanie trzeciego prowadzi do \(\displaystyle{ 0=0}\), co oznacz, że układ jest zależny.

Weż pierwsze dwa równania, przerzuć wyrazy z \(\displaystyle{ x}\) na prawą stronę i rozwiąż ten ukłąd ze względu na \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\).
ODPOWIEDZ