iloczyn skalarny
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
iloczyn skalarny
Cześć!
Może to trochę głupie , ale wytłumaczyłby ktoś jak liczyć iloczyn skalarny?
Wektorowy to wiadomo , taki schemacik (np dla wektorów o trzech współrzędnych -
a,b,c,a,b
d,e,f,d,e i liczy się z wyznaczników trzy współrzędne).
A iloczyn skalarny?
Może to trochę głupie , ale wytłumaczyłby ktoś jak liczyć iloczyn skalarny?
Wektorowy to wiadomo , taki schemacik (np dla wektorów o trzech współrzędnych -
a,b,c,a,b
d,e,f,d,e i liczy się z wyznaczników trzy współrzędne).
A iloczyn skalarny?
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
iloczyn skalarny
czyli czym to się różni ...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b&c\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \cdot}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}d&e&f\end{array}\right]}\)
od
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b&c\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \circ}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}d&e&f\end{array}\right]}\)
Bo ja w ten sposób (że drugi wektor kolumnowo) to mnożyłam normalnie macierze...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b&c\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \cdot}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}d&e&f\end{array}\right]}\)
od
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b&c\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \circ}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}d&e&f\end{array}\right]}\)
Bo ja w ten sposób (że drugi wektor kolumnowo) to mnożyłam normalnie macierze...
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
iloczyn skalarny
wektorowy wiem że inaczej.
Ale chodzi mi o zwykłe mnożenie i mnożenie skalarne. Czy to to samo?
Bo nawet powołując się na wiki- pod hasłem mnożenie macierzy i iloczyn skalarny są opisane te same metody .
Bo jak to jest to samo, to po co kurcze najpierw mnożyliśmy macierze, a potem wprowadzono iloczyn skalarny i ja już się pogubiłam
Ale chodzi mi o zwykłe mnożenie i mnożenie skalarne. Czy to to samo?
Bo nawet powołując się na wiki- pod hasłem mnożenie macierzy i iloczyn skalarny są opisane te same metody .
Bo jak to jest to samo, to po co kurcze najpierw mnożyliśmy macierze, a potem wprowadzono iloczyn skalarny i ja już się pogubiłam
iloczyn skalarny
Ale chodzi mi o zwykłe mnożenie i mnożenie skalarne.
Ale co to znaczy "zwykłe mnożenie" ?
Nie dziwię się. Wszak wektory możemy traktować jak takie macierzeBo nawet powołując się na wiki- pod hasłem mnożenie macierzy i iloczyn skalarny są opisane te same metody .
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
iloczyn skalarny
zwykłe mnożenie- jak przy mnożeniu macierzy. Takie , gdzie symbolem nie jest kółeczko tylko \(\displaystyle{ \cdot}\).
I nawet mam z wykladów notatki gdzie wykonujemy następujące combo z mnożenia \(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b} \cdot \vec{c}}\) ( przy szukaniu bazy ortonormalnej na przykład).
I stąd moje pytanie, czy po prostu normalnie wykonać to jako mnożenie \(\displaystyle{ (a \cdot b^{T}) \cdot c^{T}}\)?
I jak tak to po co to zróżnicowanie w zapisie?
I nawet mam z wykladów notatki gdzie wykonujemy następujące combo z mnożenia \(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b} \cdot \vec{c}}\) ( przy szukaniu bazy ortonormalnej na przykład).
I stąd moje pytanie, czy po prostu normalnie wykonać to jako mnożenie \(\displaystyle{ (a \cdot b^{T}) \cdot c^{T}}\)?
I jak tak to po co to zróżnicowanie w zapisie?
iloczyn skalarny
Zróżnicowanie , żebyś wiedziała , które mnożenie jest którym.
na resztę juz odpowiedzialemIloczyn wektorowy i iloczyn skalarny. Obie def masz na wiki