Wartości własne macierzy osobliwej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DBoniem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wartości własne macierzy osobliwej

Post autor: DBoniem »

Czy wszystkie wartości własne macierzy osobliwej są różne od zera? dlaczego?

weżmy macierz osobliwą A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x&x\\x&x\end{array}\right]}\)

A-tI=
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x-t&x\\x&x-t\end{array}\right]}\)
det(A+t)=t(t-2x)

można to opisać w bardziej przejrzysty sposób ale pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego jest 0 więc macierz osobliwa nie ma wartości własnych różnych od zera.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wartości własne macierzy osobliwej

Post autor: »

DBoniem pisze:macierz osobliwa nie ma wartości własnych różnych od zera.
Twierdzisz więc, że \(\displaystyle{ \lambda =2}\) nie jest wartością własną macierzy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1\\1&1\end{bmatrix}}\) ?

Q.
DBoniem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wartości własne macierzy osobliwej

Post autor: DBoniem »

źle sformułowałem pytanie chodziło o:

Czy macierz osobliwa ma wszystkie wartości własne różne od zera? dlaczego?
czyli nie ma wszystkich wartości własnych bo jednym z wartości własnych macierzy osobliwej jest 0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wartości własne macierzy osobliwej

Post autor: »

Owszem, zero jest wartością własną każdej macierzy osobliwej, ale to co napisałeś w pierwszym poście to nie jest poprawny dowód.

Q.
ODPOWIEDZ