Bazy przestrzeni, przestrzeń rozwiązań układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomazoo28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy

Bazy przestrzeni, przestrzeń rozwiązań układu równań

Post autor: tomazoo28 »

1. Podany układ uzupełnić do bazy wskazanej przestrzeni:
\(\displaystyle{ \{(0,1,0,2),(4,1,1,3)\}, R^4}\)
\(\displaystyle{ \{(1,-1,0,0,0),(0,0,0,3,-3),(0,-2,2,0,0)\}, R^5}\)

2. Czy w przestrzeni \(\displaystyle{ R^4}\) zachodzi równość:

\(\displaystyle{ lin\{(1,2,3,-5),(2,-3,-4,6),(1,-4,1,1)\}=lin\{(0,0,3,4),(2,5,0,0),(-1,1,-1,1)\}}\)

Czy tu wystarczy sprawdzić, czy wektory są liniowo niezależne?

3. Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni:

\(\displaystyle{ \{(x,y,z,t) \in R^4: x=2y=-t\}}\)

4. Wyznaczyć przestrzeń rozwiązań podanego układu równań liniowych jednorodnych:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+0z=0\\5x+5y+0z=0\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Bazy przestrzeni, przestrzeń rozwiązań układu równań

Post autor: Lorek »

1. Musisz dodać odpowiednią liczbę wektorów do bazy.
2. Nie, jeszcze każdy wektor generowany przez "lewą stronę" musi być też generowany przez "prawą".
3. No jak możesz zapisać takie wektory przy tych założeniach, które masz?
4. Wyznacz rozwiązania, a wyznaczysz przestrzeń.
Karka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

Bazy przestrzeni, przestrzeń rozwiązań układu równań

Post autor: Karka »

Jak zrobic to pierwsze zadanie? tzn jak wyznaczyc te wektory ktore trzeba dopisac zeby byly liniowo niezalezne? Czy trzeba wybierac wektory przypadkowe i potem sprawdzac czy sa liniowo niezalezne?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Bazy przestrzeni, przestrzeń rozwiązań układu równań

Post autor: Lorek »

Możesz próbować zgadywać, a możesz wyznaczyć dowolny wektor ortogonalny (niezerowy oczywiście) do podanych.
ODPOWIEDZ