Przeksztalcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kryftof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Przeksztalcenie liniowe

Post autor: Kryftof »

Jak sprawdzić czy przeksztalcnie jest liniowe

\(\displaystyle{ f:R \rightarrow R^{2} f(x)=( x^{2},2x)}\)

ja probowałem cos na podstawie książki ale to chyba jest źle

\(\displaystyle{ f( \alpha x+ \beta x )=(( \alpha x+ \beta x) ^{2},2( \alpha x+ \beta x)}\)
\(\displaystyle{ = ( \alpha ^{2} x^{2} +2 \alpha \beta x^{2}+ \alpha ^{2} x^{2},2 \alpha x+ 2\beta x)}\)
czyli nie jest liniowe tak?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Przeksztalcenie liniowe

Post autor: »

To co napisałeś nie jest dowodem na nieliniowość tego przekształcenia, a jedynie wskazówką, że zapewne da się udowodnić, że jest nieliniowe.

Można to pokazać na przykład tak - gdyby było liniowe, to w szczególności mielibyśmy:
\(\displaystyle{ f(1,0)+f(2,0)= f( (1,0)+(2,0))=f(3,0)}\)
Łatwo jednak sprawdzić, że dla tego przekształcenia tak nie jest.

Q.
ODPOWIEDZ