wektory liniowo niezależne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mon-minou
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 12 lis 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

wektory liniowo niezależne.

Post autor: mon-minou »

Jeżeli macierz jest rzędu 3, to znaczy że ma 3 wektory liniowo niezależne? Czyli pierwszy z trzecim, drugi z trzecim itd będą względem siebie liniowo niezależne? (zakładając że macierz ma 3 wiersze)

i Jeszcze jedno pytanie, Mamy macierz i musimy na jej podstawie określić prawdziwość stwierdzenia:
Układ równań Ax=0 (wektor zerowy) posiada rozwiązanie.
Czy tutaj chodzi o to, że jeżeli macierz ma 3 wiersze, to rząd musi wyjść 3, i wtedy zdanie będzie to prawdziwe (..wszystkie wektory muszą być liniowo niezależne?)
BARDZO PROSZĘ O POMOC! i dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

wektory liniowo niezależne.

Post autor: epicka_nemesis »

Tutaj 58112.htm masz podany przykład takiego zadania - skorzystaj z niego - to odnośnie tej niezależnosci liniowej wektorów.
mon-minou
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 12 lis 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

wektory liniowo niezależne.

Post autor: mon-minou »

szczerze to nic mi ten przykład nie przybliża .. dalej nie wiem, czy jeśli rząd=3, to max. 3 wiersze/kolumny są liniowo niezależne i wciąż nie wiem co z tym twierdzeniem, że: Układ równań Ax=0 (wektor zerowy) posiada rozwiązanie...
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

wektory liniowo niezależne.

Post autor: adek05 »

Jeżeli rząd jest równy trzy, to dokładnie 3 wiersze/kolumny są liniowo niezależne.

Teraz jeśli rząd jest równy ilości wierszy/kolumn to znaczy, że układ jest oznaczony.
ODPOWIEDZ