diagonalizacja macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: alfgordon »

Endomorfizmu: \(\displaystyle{ f: \ R^3 \rightarrow R^3}\)
przeprowadź wektory:
\(\displaystyle{ v_1 =(0,1,2) \ \ v_2 = (1,1,3) \ \ v_3 =(2,1,2)}\)

odpowiednie na wektory: \(\displaystyle{ (0,-1,-2), (0,0,0), (2,1,2)}\)

z czego tu skorzystać?
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: sdamian »

Niech \(\displaystyle{ A(f)=[a_{ij}]}\) będzie macierzą endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ f(v_{1})=(0,-1,2)=a_{11}\overrightarrow{e_{1}}+a_{21}\overrightarrow{e_{2}}+a_{31}\overrightarrow{e_{3}}}\)...
...
itd.
rozwiązując trzy układy równań, otrzymasz elementy \(\displaystyle{ a_{ij}}\),
będziesz miał macierz endomorfizmu, no a z macierzy to chyba już znajdziesz jego wzór





\(\displaystyle{ v}\)
ODPOWIEDZ