\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{2}{3} x + y - 7 = 0 \\
1 \frac{1}{3} x + 4y = \frac{7}{3} \end{cases}}\)
Ciągle wychodzi mi zły wynik i nie wiem co robię źle, proszę o rozpisanie.
Rozwiąż układ równań:
Rozwiąż układ równań:
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, o 15:21 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Układ równań: \begin{cases} równanie 1 \\ równanie 2 \\ ... \end{cases}Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Układ równań: \begin{cases} równanie 1 \\ równanie 2 \\ ... \end{cases}Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc|c} \frac{2}{3} &1&7\\ \frac{4}{3} &4& \frac{7}{3} \end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}2&3&21\\ 4&12&7\end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}2&3&21\\ 0&6&-35\end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}1& \frac{3}{2} & \frac{21}{2} \\ 0&6&-35\end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}1& \frac{3}{2} & \frac{21}{2} \\ 0&1& -\frac{35}{6} \end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}1&0& \frac{77}{4} \\ 0&1& -\frac{35}{6} \end{array}\right]\\
\begin{cases} x= \frac{77}{4}\\ y= -\frac{35}{6} \end{cases}}\)
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}2&3&21\\ 4&12&7\end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}2&3&21\\ 0&6&-35\end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}1& \frac{3}{2} & \frac{21}{2} \\ 0&6&-35\end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}1& \frac{3}{2} & \frac{21}{2} \\ 0&1& -\frac{35}{6} \end{array}\right]
\Rightarrow
\left[\begin{array}{cc|c}1&0& \frac{77}{4} \\ 0&1& -\frac{35}{6} \end{array}\right]\\
\begin{cases} x= \frac{77}{4}\\ y= -\frac{35}{6} \end{cases}}\)