Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} mx-4y=2 \\ -x+mx=1\end{cases}}\) jest:
a) oznaczony
b) sprzeczny
Proszę o wskazówki od czego powinienem rozpocząć obliczenia.
Pozdrawiam
Dla jakich wartości parametru m układ równań...
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 9 razy
Dla jakich wartości parametru m układ równań...
Czy mam obliczyć wyznacznik tylko z:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} m&-4\\-1+m&0\end{bmatrix}}\)
i dla \(\displaystyle{ W \neq 0}\) równanie jest oznaczone
a dla \(\displaystyle{ W=0}\) równanie jest nieoznaczone?
Czy tak powinienem zrobić?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} m&-4\\-1+m&0\end{bmatrix}}\)
i dla \(\displaystyle{ W \neq 0}\) równanie jest oznaczone
a dla \(\displaystyle{ W=0}\) równanie jest nieoznaczone?
Czy tak powinienem zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dla jakich wartości parametru m układ równań...
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Układ_równań