jskie macierze spełniają to równanie ?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
take7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 gru 2004, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 4 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: take7 »

Witam prosiłbym o rozwiązanie tego rownania bo i cos nei wychodzi zamiast macierzy A podstawilem \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\) i pomnozylem ale wszyszedl mi uklad rownan w ktorym c sie calkowicie redukuje b=b a w innym rownaniu b=0 wiec nie wiem juz czy mozna podstawic za b dowolna liczbe czy tylko zero? Prosze o pomoc z góry dzieki

A*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\2&1\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\2&1\end{array}\right]}\)*A
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ b=0}\)
take7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 gru 2004, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 4 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: take7 »

aha a co z tym c bo wychodzi rownanie c+2d=2a+c i c sie redukuja wiec c tez rowna sie 0 ?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: kuch2r »

czyli \(\displaystyle{ a=d}\)
take7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 gru 2004, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 4 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: take7 »

hmm w takim razie moglbys napisac jak bedzie wygladala ta macierz bo bo niestety nadal nie wiem co podstawic w miejsce c
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\-2&1\end{array}\right]}\)
take7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 gru 2004, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 4 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: take7 »

hmm, to jest jedno rozwiazanie wydaje mi sie ze w miejsce a i d moga byc dowolne ()takie same liczby a w miejsce c moze byc dowolna liczba ?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&0\\c&a\end{array}\right]}\)
gdzie a,c sa dowolnymi liczbami
take7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 gru 2004, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 4 razy

jskie macierze spełniają to równanie ?

Post autor: take7 »

dzieki wlasnie o takie rozwiazanie mi chodzilo
ODPOWIEDZ