Kombinacja liniowa wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
madejpan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2011, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: madejpan »

Wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ \vec{u}}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ \vec{a} = [1,0,2]}\), \(\displaystyle{ \vec{b}= [-1,1,0]}\), \(\displaystyle{ \vec{c} = [1,1,1]}\), jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ \vec{u} \cdot \vec{a} = 1}\), \(\displaystyle{ \vec{u} \cdot \vec{b} = 0}\), \(\displaystyle{ \vec{u} \cdot \vec{c} = -1}\)
rozwiąznie...
\(\displaystyle{ \vec{u} = s_{1} \cdot \vec{a} + s_{2} \cdot \vec{b} + s_{3} \cdot \vec{c}}\)

\(\displaystyle{ s_{1} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ s_{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ s_{3} \neq 0}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} s_{1} - s_{2} + s_{3} = \vec{u} x \\
s_{2} + s_{3} = \vec{u} y\\
2 \cdot s_{1} + s_{3} = \vec{u} z \\
s_{1} \cdot \vec{u} x + 2 \cdot s_{1} \cdot \vec{u} z = 1 \\
-s_{2} \cdot \vec{u} x + s_{2} \cdot \vec{u} y = 0 \\
s_{3} \cdot \vec{u} x + s_{3} \cdot \vec{u} y + s_{3} \cdot \vec{u} z = -1
\end{cases}}\)


i dochodzę do

\(\displaystyle{ \begin{cases} s_{1}(4,5 \cdot s_{1} + 3 \cdot s_{3}) = 1 \\
s_{3}(3 \cdot s_{1} + 3 \cdot s_{3}) = -1 \end{cases}}\)


i dalej nie wiem :C
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, o 22:48 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Pawelek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszogród
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: Pawelek91 »

Jedno pytanko, a możesz ten układ rozwiązać "przy pomocy macierzy"? bo wtedy jak wpiszesz doprowadzisz do postaci wierszowo-zredukowanej, to będziesz miał odp
madejpan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2011, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: madejpan »

Pawelek91 pisze:Jedno pytanko, a możesz ten układ rozwiązać "przy pomocy macierzy"? bo wtedy jak wpiszesz doprowadzisz do postaci wierszowo-zredukowanej, to będziesz miał odp

niestety, nie wiem jak wstawić to w macierz, można poprosić o podpowiedź ?
ODPOWIEDZ