Treść zadania oblicz macierz odwrotną. Proszę o sprawdzenie mojego wyniku do macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\4&-2&-2\\1&-1&1\end{array}\right]}\)
Moja odpowiedź.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2&-4\\-6&0&-2\\2&0&2\end{array}\right]}\)
Z góry dziękuje i proszę o szybką odpowiedź.
Oblicz macierz odwrotną
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jawor
- Podziękował: 6 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz macierz odwrotną
Niestety, niepoprawnie.
Rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \begin{bmatrix} 2 & 1 & 0 \\ 3 & 0 & 3 \\ 1 & -1 & 3 \end{bmatrix}}\)
Na przyszłość, możesz łatwo sam siebie sprawdzić, mnożąc macierz z macierzą odwrotną - wyjdzie macierz jednostkowa. Powinno Ci to zająć mniej czasu, niż komuś innemu odwrócenie macierzy, więc i rozwiązanie będziesz miał szybciej.
Rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \begin{bmatrix} 2 & 1 & 0 \\ 3 & 0 & 3 \\ 1 & -1 & 3 \end{bmatrix}}\)
Na przyszłość, możesz łatwo sam siebie sprawdzić, mnożąc macierz z macierzą odwrotną - wyjdzie macierz jednostkowa. Powinno Ci to zająć mniej czasu, niż komuś innemu odwrócenie macierzy, więc i rozwiązanie będziesz miał szybciej.