czy jest homomorfizmem?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

czy jest homomorfizmem?

Post autor: MatizMac »

Czy to przekształcenie jest homomorfizmem? Znam definicję ale nie potrafię jej zastosować. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ F(x,y,z) = (2x-2y, z-x, y-x) \\F: R^3 -> R^3}\)
Pawelek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszogród
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

czy jest homomorfizmem?

Post autor: Pawelek91 »

jak dla mnie, to \(\displaystyle{ F(x,y,z) = F(a)}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest wektorem o wspol \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) i pozniej z def, ale moge sie mylic:) czyli np. warunek \(\displaystyle{ F(av)=aF(v)}\) wyliczyc lewa strone, wyliczyc prawą i spr, czy są równe, to samo z drugim
ODPOWIEDZ