znaleźć przekształcenie odwrotne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kosaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

znaleźć przekształcenie odwrotne

Post autor: Kosaaa »

Niech \(\displaystyle{ T: \mathbb{R} ^{3} \rightarrow \mathbb{R} ^{3}}\) będzie dane wzorem:

\(\displaystyle{ T( [x,y,z] ) = [ 2x-y, -x+2y-z, z-y ]}\). Wyznacz przekształcenie odwrotne \(\displaystyle{ T^{-1}}\) oraz jego macierz w standardowej bazie \(\displaystyle{ u_{1} = [1,0,0], u_{2} = [0,1,0], u_{3} = [0,0,1]}\).

Proszę o pomoc z wyznaczeniem \(\displaystyle{ T^{-1}}\). Z wyznaczeniem macierzy przekształcenia sobie poradzę.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

znaleźć przekształcenie odwrotne

Post autor: »

Zapisz macierz przekształcenia \(\displaystyle{ T}\). Macierzą przekształcenia odwrotnego jest macierz do niej odwrotna. Z macierzy odwrotnej łatwo odczytasz postać przekształcenia odwrotnego.

Q.
Kosaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 gru 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

znaleźć przekształcenie odwrotne

Post autor: Kosaaa »

Qń pisze:Zapisz macierz przekształcenia \(\displaystyle{ T}\). Macierzą przekształcenia odwrotnego jest macierz do niej odwrotna. Z macierzy odwrotnej łatwo odczytasz postać przekształcenia odwrotnego.

Q.
Ok. Działa. Dzięki.
ODPOWIEDZ